Dom za stare i penzionere Kula je započeo sa radom 01. septembra 1988. godine sa odeljenjem u Kuli, a od 01. januara 1989. godine u sklopu ustanove je i odeljenje u Ruskom Krsturu. Dom je svoj rad zasnovao na osnovnim principima socijalne zaštite, a od 2008. godine oni se upotpunjuju novim oblicima socijalne zaštite, proširuju se delatnosti i usklađuju se sa savremenim tempom života.

Dom za stare i penzionere svojim korisnicima obezbeđuje stanovanje, ishranu, negu, zdravstvenu zaštitu, usluge socijalnog rada, kulturno-zabavne i radno-okupacione aktivnosti i druge usluge, sa iskrenom željom da izađemo u susret individualnim potrebama i interesovanjima starijih sugrađana, jer starost je doba koje nikoga ne zaobilazi i srećan je onaj ko do nje dođe.

Cilj nam je da stare osobe zainteresujemo da sačuvaju samopoštovanje, da razvijemo osećaj potrebnosti, ukazujući im na to da je njihova aktivnost suštinski bitna da se ulepša život i boravak u našoj ustanovi.

Smeštajni kapaciteti Doma su precizirani na ukupno 105 mesta u dva domska odeljenja, i to: u objektu Kula 75 i objektu u Ruskom Krsturu 30 korisnika.

Dom u Kuli
Kapacitet ovog objekta je 75 korisnika različitog nivoa očuvanosti zdravlja. Dom se nalazi u glavnoj ulici, u samom centru, pored parka koji korisnici i koriste. U prizemlju i na prvom spratu su dvokrevetne i trokrevetne sobe, sa kupatilom, opremljene odgovarajućim i funkcionalnim nameštajem u kojima borave korisnici koji su nezavisni od medicinske nege i pomoći. U stacionarnom delu doma, na drugom spratu, nalaze se trokrevetne i šestokrevetne sobe, prilagođene teško pokretnim i nepokretnim korisnicima, obolelim i korisnicima sa smanjenim sposobnostima za brigu o sebi, odnosno korisnicima kojima je neophodna zdravstvena nega i medicinski nadzor 24 sata. Zgrada raspolaže novom, funkcionalnom kuhinjom, dvema trpezarijama, u prizemlju i stacionarnom delu, dnevnim boravkom, prostorijom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, frizerskim salonom, vešerajem, liftom, prilaznom rampom i prostorijama opremljenim za aktivnosti radno-okupacione terapije.

Dom u Ruskom Krsturu
Dom u Ruskom Krsturu je kapaciteta za 30 korisnika. To je izuzetno kvalitetno adaptirana prizemna zgrada na prekrasnoj lokaciji. Ima veliko dvorište i baštu što sve podseća na kućni ambijent iz kakvog većina naših korisnika i dolazi. Uz jednu jednokrevetnu sobu objekat ima dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe sa dva zajednička kupatila. Dvorišni i baštenski deo je prava oaza gde korisnici provode najveći deo svog slobodnog vremena. U funkciji je letnja kuhinja gde se obavlja veliki deo poslova oko spremanja zimnice i gde korisnici baš rado borave. Na inicijativu korisnika pokrenuta je i stolarska radionica. Komletan pod u delu objekta gde su korisničke sobe i zajedničke prostorije kao i hodnici renoviran je novom podnom oblogom i prilagođen kretanju korisnika.

Stručni socijalni rad u domovima za stare održava i unapređuje kvalitet života korisnika u Ustanovi Gerontološkog centra u Kuli i Ruskom Krsturu.

Socijalni radnik je prvi izvor informacija o načinu dolaska u dom i uslugama koje se pružaju. On je tu da pomogne u odluci kada i kako da se postane korisnik doma, da ublaži strahove i neizvesnost vezane za odvajanje od porodice i ustaljenog načina života. Jednom rečju – on je „domaćin“.

Socijalni rad u Ustanovi ima specifične zadatke:
• prilagođavanje korisnika uslovima života u domu i prilagođavanje uslova života korisniku
• socijalna briga o korisnicima (pomoć u ostvarivanju socijalne i pravne sigurnosti)
• očuvanje i podsticanje kontakata sa porodicom
• praćenje promena zdravstvenog stanja, s obzirom da posledice mogu biti: nesigurnost, odbačenost, strah i usamljenost

Potrebna dokumenta:
• Izvod iz matične knjige rođenih
• Uverenje o imovinskom stanju
• Ček od penzije
• Lična karta
• Overena zdravstvena knjižica
• Nalaz i mišljenje interniste
• Nalaz i mišljenje neuropsihijatra
• Nalaz i mišljenje pulmologa i snimak pluća
• Potvrda lekara da osoba ne boluje od zaraznih bolesti