Dom za stare i penzionere Apatin je ustanova socijalne zaštite za zbrinjavanje odraslih i starih lica koja se na sadašnjoj lokaciji kao novosagrađeni objekat nalazi od 1971. godine.

Ustanova može da primi 185 korisnika različitog nivoa očuvanosti fizičkog zdravlja.

U domu je obezbeđen zdravstveni nadzor i medicinska nega 24 sata, radno-okupacine aktivnosti u cilju terapeutskih i socijalno rehabilitacionih postignuća, fizikalna rehabilitacija, psihološko i socijalno savetovanje i terapijski rad sa korisnicima i srodnicima.

Obezbeđeno je prisustvo lekara, time i pravovremeno otkrivanje promena u stanju zdravlja i lečenje.

Usluge:
Socijalni radnik naše ustanove pored pružanja usluga stručnog socijalnog rada zadužen je i za saradnju sa svim društvenim institucijama u ostvarivanju određenih prava korisnika. U domu je obezbeđen zdravstveni nadzor i medicinska nega 24 sata, radno-okupacine aktivnosti u cilju terapetutskih i socijalno-rehabilitacionih postignuća, fizikalna rehabilitacija, psihološko i socijalno savetovanje i terapijski rad sa korisnicima i srodnicima. Obezbeđeno je prisustvo lekara, time i pravovremeno otkrivanje promena u stanju zdravlja i lečenje. Medicinsko osoblje je edukovano i osposobljeno za izvršavanje svih medicinsko-tehničkih radnji. Stručni tim (diplomirani socijalni radnik, glavna medicinska sestra, viši fizioterapeut, radni terapeut), kontinuirano prati potrebe, zadovoljstvo ili primedbe korisnika, programe i sadržaje rade prilagođava nastalim promenama i potrebama. U našoj ustanovi može se organizovati pregledi lekara svih specijalnosti kao i laboratorijske analize, rengenska snimanja, kolor-dopler krvnih sudova i ostalo. Ustanova ima potpisan ugovor sa hitnom lekarskom i transportnom službom. Takođe, korisnicima su na raspolaganju i berbersko-frizerske usluge u frizerskom salonu ustanove.

Ishrana:
Dom za stare i penzionere Apatin postavlja principe pravilne ishrane i prevencije od bolesti uzrokovanih nedovoljnom ili preobilnom ishranom. Ustanova se rukovodi sistemom upravljanja koji je u skladu sa HCCP principima o čemu poseduje sertifikat. Hrana koja se priprema u našoj Ustanovi, je pod kontrolom ZZJZ Sombor, uzimaju se uzorci pripremljenih namirnica na bakteriološku, energetsku i dijetetsku kontrolu.

Aktivnosti:
Korisnicima je na raspolaganju biblioteka, dnevna i nedeljna štampa, kompjuter sa obezbeđenom internet vezom. Ustanova raspolaže parkom koji je uređen stazama za šetnju, klupama, letnjikovcem. Nalazi se u širem centru grada, u tihom kutku, u blizini reke Dunav. Pored ugođaja koji korisnici imaju u krugu Ustanove za njih se posebno oranizuju izleti u prirodi, šetnje, dan za pecanje i sl. Nekoliko puta u toku godine za korisnike se organizuju zanatske radionice, izložbe radova, plesne večeri, a takođe mogu da uživaju i u priredbama koje se ogranizuju za praznike.

Smeštaj:
Ustanova može da primi 185 korisnika različitog nivoa očuvanosti fizičkog zdravlja. Stručni tim (diplomirani socijalni radnik, glavna medicinska sestra, viši fizioterapeut, radni terapeut), kontinuirano prati potrebe, zadovoljstvo ili primedbe korisnika, programe i sadržaje rade prilagođava nastalim promenama i potrebama.