U srcu Zemuna, mirnoj ulici u blizini Doma zdravlja nalazi se Dom za negu starih lica ARIJA. Namenjen je starim i nemoćnim licima kojima je potrebna pomoć i nega.

Prostire se na preko 1200 kvadratnih metara i raspolaže sa 19 jednokrevetnih, dvokrevetnih i višekrevetnih luksuzno opremljenih soba. Svaka soba ima zasebno kupatilo, kablovsku televiziju, klimu, frizider i kutak za posete.

Naš starački dom poseduje i sobe za intenzivnu negu opremljene specijalnim automatizovanim krevetima za nepokretne korisnike. Dva velika i svetla dnevna boravka sa klavirom, velikim TV i društvenim igrama u organizaciji socijalne radnice učiniće boravak u domu prijatnim i sadržajnim.

Cilj nam je da našim korisnicima olakšamo i ulepšamo život kroz organizovanu rekreaciju, društvene aktivnosti u saradnji sa klubovima penzionera Stari Grad i Čukarica, kao i školama slikanja i muzike, izradi ručnih radova i dr.

Brigu o korisnicima u staračkom domu vodi tim koji se sastoji od socijalnog radnika, lekara, medicinskih sestara i negovateljica. Dom je opremljen po vrhunskih standardima i uređen sa velikom pažnjom i razumevanjem potreba korisnika.

Dom za stare Arija, posebnu paznju posvećujem negovanju dosadašnjih navika i hobija korisnika, razvijanju društvenog života između korisnika, organizovanju izleta i koncerata i izgrađivanju pozitivnog odnosa prema sebi i okolini.

Naša misija je poboljšanje fizičkog i psihičkog života korisnika u cilju dugotrajne i plodotvorne saradnje.

Vreme za posete:
• Ponedeljak – Petak
• 10.00 - 13.00
• 15.00 - 18.00
• Subota - Nedelja
• 10.00 - 13.00
• 15.00 - 18.00
• Hitne i neodložne posete: 24h - Obavezno najavljivanje

Smeštaj u Domu za stare Arija:
Dom Arija nudi nov i udoban smeštaj u luksuznim sobama svima koji svoju starost žele da provedu u miru i zasluženoj nezi i pažnji. Prilikom adaptacije i prilagodjavanja hotela visoke kategorije vodilo se računa o svakoj prostoriji koja će služiti stanarima doma. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne i višekrevetne, vrlo prostrane, svetle, udobno nameštene za prijatan boravak u njima, sa mogućnošću unošenja sitnijih delova nameštaja iz Vaše kuće, kako bi Vaš boravak bio još prijatniji. Svaka soba ima posebno kompletno opremljeno kupatilo, koje je prilagođeno kako za pokretne, tako i za polupokretne i nepokretne osobe. Većina soba u domu Arija ima i lepe, velike terase sa kojih se prostire prelep pogled na miran deo Zemuna.

U sobama, kao i u kupatilu su postavljeni SOS tasteri, kako bi korisnici u svakom trenutku mogli da potraže pomoć osoblja, u slučaju da je potrebna. Svaka soba ima klima uređaj, kablovsku televiziju, frižider i telefonsku liniju. U čitavom objektu je na raspolaganju besplatan wi-fi internet.

Sobe za intenzivnu negu poseduju opremljene medicinske krevete, sa podizanjem uzglavlja i nogu, stočićima za hranjenje i opremom za infuziju i ostalim neophodnim medicinskim aparatima.

U ulaznom, prostranom holu doma Arija, postavljene su garniture za sedenje i odmor, za susrete i druženje sa porodicom, prijateljima i ostalim korisnicima doma, u svako doba dana, ne remeteći mir ostalih stanara. Poseban dnevni boravak sa terasom od preko 50 kvm omogućuje korisnicima druženje uz klavir, veliki TV i društvene i radno okupacione aktivnosti. Pored dnevnog boravka na usluzi je i velika trpezarija, pa korisnici mogu zajedno da uživaju u svojim obrocima. Svi nivoi su povezani novim liftom pa i slabo pokretni korisnici mogu da se pridruže zajedničkim aktivnostima.

Zdravstvena zaštita:
Stručno medicinsko osoblje brine o našim korisnicima 24h. U sobama, kao i u kupatilu su postavljeni SOS tasteri, kako bi korisnici doma za stare, u svakom trenutku mogli da potraže pomoć osoblja, u slučaju da je potrebna. Svaka soba ima klima uređaj, kablovsku televiziju, frižider i telefonsku liniju. U čitavom objektu je na raspolaganju besplatan wi-fi internet. Lekarske vizite su redovne, a medicinske sestre sprovode propisanu terapiju (intra muskularnu, intra vensku, infuzionu terapiju), redovno kontrolišu vitalne funkcije (temperatura, pritisak, puls), previjanje, plasiranje katetera i druge intervencije.

Položaj tela nepokretnih korisnika, menja se na 2 sata, svih 24h.

Sve sobe za intenzivnu negu u staračkom domu Arija, poseduju opremljene medicinske krevete, sa podizanjem uzglavlja i nogu, stočićima za hranjenje i opremom za infuziju i ostalim neophodnim medicinskim aparatima. U situacijama kada se naglo pogorša zdravstveno stanje korisnika, pozivamo ekipe hitne medicinske pomoći, a stručni tim doma za stare je uz korisnika non stop dok ne stigne pomoć

Medicinska rehabilitacija:
Medicinska rehabilitacija podrazumeva kompleksne metode lečenja. Zasnovana je na primeni fizikalnih agenasa i kinezi-terapije kao i radne terapije. Intenzitet i vrsta terapije koja se daje starim osobama varira od slučaja do slučaja i zavisi od oboljenja, godina starosti i fizičkog stanja. U kinezi-terapiji koriste se svi tipovi vežbi: pasivne, aktivne, aktivno podpomognute, kao i vežbe disanja. Vežbe se ne forsiraju, već se radi sa pauzama i većim odmorom, daje se dovoljno vremena za razumevanje i izvođenje određenih vežbi. Takođe treba obratiti pažnju da su mišićno zglobni elementi u starijem životnom dobu manje elastični i skloni povređivanju a kosti izložene osteoporozi i lako lomljive. Lekarske vizite su redovne, a medicinske sestre sprovode propisanu terapiju (intra muskularnu, intra vensku, infuzionu terapiju), redovno kontrolišu vitalne funkcije (temperatura, pritisak, puls), previjanje, plasiranje katetera i druge intervencije.

Vežbama kroz rehabilitaciju se postiže podizanje opšte fizičke kondicije u skladu sa mogućnostima svakog pacijenta individualno.

Poboljšanjem lokalne i opšte cirkulacije sprečava se stvaranje komplikacija vezanih za neaktivnost, usporava se napredovanje hroničnih degenerativnih i reumatskih bolesti kroz očuvanje pokretljivosti zglobnih segmenata kao i pojava dekubita. Korišćenjem švedskih lestvica razvija se snaga ramenog pojasa i jačanje kičmenog stuba u procesu postepene vertikalizacije. Razboj se koristi u cilju postepene obuke hoda, korigovanja balansa i poboljšanja koordinacije pokreta. Statički bicikl služi za jačanje donjih ekstremiteta kao i očuvanje obima pokreta. Osim ovih sprava u upotrebi su razne vrste hodalica i drugih pomagala koje se koriste u programu kinezi terapije. Proces oporavka je dug i spor, neophodna je upornost i strpljivost kako bolesnika tako i terapeuta. Što se pre započne rehabilitacija veći su izgledi za oporavak. Fizikalna terapija starih osoba mora se primenjivati u skladu sa mogućnostima starih osoba, a tempo osposobljavanja mora biti smanjen i pravilno doziran. Korisnici sa endoprotezama kukova u najkraćem roku su osposobljeni za hod. Korisnici sa moždanim udarima zahvaljujući rehabilitaciji hodaju i osposobljeni su za normalan život, dok korisnici kojima su amputirane potkolenice hodaju sa protezama.

Nega korisnika i lična higijena:
U domu za stare Arija, naročita pažnja posvećuje se ličnoj negi i higijeni korisnika. Svakodnevno se sprovodi jutarnja i večernja toaleta za nepokretne korisnike, a kupanje je jednom nedeljno a po potrebi i češće, šišanje, friziranje i usluge pedikira planiraju se u dogovoru sa korisnikom. Za korisnike našeg doma za stare, muškog pola, redovno brijanje, pranje i održavanje ličnog rublja, garderobe, posteljnog rublja i peškira obavlja se u domskoj vešernici a čišćenje podova u sobama je svakodnevno.

Ishrana u Domu za stare Arija:
Jelovnik u domu za stara lica Arija, se pravi u dogovoru sa nutricionistom na mesečnom nivou. Dom za stare Arija obezbeđuje raznovrsnu hranu, zastupljene su sve vrste namirnica, i ishrana je prilagođena različitim zdravstvenim i drugim potrebama korisnika, a služi se u trpezariji ili sobama. Osim standardnih, pripremaju se i dijetalni obroci, hrana za dijabetičare, miksirana hrana, za korisnike koje imaju problem sa žvakanjem i gutanjem. Dnevno obezbeđujemo tri glavna obroka, i dve užine.

Radno okupacione aktivnosti:
Usluge radne terapije usmerene su na razvijanje, obnavljanje i održavanje motornih i kognitivno perceptivnih veština, a uključuje radnoterapijsku procenu, analizu i intervenciju. U tu svrhu naš dom za stare Arija, organizuje razne zabavne i društvene igre (karte, šah, domine, itd), kreativne radionice, likovne i čitalačke i izrada ručnih radova. Sprovode se vežbe pamćenja, kroz rešavanje ukršenih reči, zagonetki, kao i šetnje i vežbe uz fizioterapeuta. Planiramo izlete, boravke u prirodi, a redovno pratimo i kulturna dešavanja u gradu.

Koristimo prednosti koje pruža naša lokacija sa brojnim izletištima, pogodna su za zajednička druženja, šetnje, obilaske znamenitosti.

Svakodnevno, naši korisnici provode vreme u prostranom, uređenom dnevnom boravku, sa velikim TV, klavirom, velikom terasom sa puno cveća i zelenila, šetaju, sede, druže se, čitaju knjige, novine a oni sa boljom kondicijom odšetaju i do obližnjeg Dunava. Trudimo se, da se naš starački dom pruži osećaj sigurnosti, i žive kvalitetno, da imaju privatnost kada im je potrebna a društvo kada oni žele. Naša misija jeste, zadovoljan korisnik.

Kulturno zabavne aktivnosti:
Zbog velikog prostora, naš dom za stare daje mogućnost da svako sebi po želji isplanira i provede svoj dan. Takođe, u dogovoru sa korisnicima, organizujemo brojne događaje, kao što su proslave rođendana, praznika, obeležavanje značajnih datuma sa prijateljima, komšijama i porodicom. Organizujemo gostovanja folklornih društava, izleta i druženja sa volonterima,kao I klubovima penzionera. Naš cilj je da svakom korisniku u domu za stare obezbedimo, ispunjen život i unapredimo njegovu individualnost.

Prevoz u organizaciji doma za stare Arija:
Dom za stare Arija Vam nudi na raspolaganje prevoz sanitetskim vozilima u dogovoru sa našim partnerima i po povlašćenom cenovniku.