Dom „MeliorVita“ Zemun je nastao na temeljima naše desetogodišnje tradicije i dobre prakse, u oblasti smeštaja starijih i odraslih lica. Objekat se nalazi u mirnom i veoma lepom delu Zemuna, u blizini dva autoputa i dobro je povezan gradskim saobraćajnicama. Smešten je između dve ključne zemunske ulice, Cara Dušana i Ugrinovačke, kojima prolaze brojne linije gradskog prevoza, što omogućava dobru saobraćajnu komunikaciju sa svim delovima grada, i sa aerodromom Nikola Tesla.

Dom “MeliorVita” u Zemunu je izgrađen i opremljen po najvišim evropskim standardima, za potrebe smeštaja starijih i odraslih lica, kojima je potreban institucionalni oblik zbrinjavanja. Dom poseduje prostrano i veoma lepo uređeno dvorište sa dosta zelenila, mali voćnjak i opremu za sedenje. U neposrednoj blizini se nalazi i gradski park. Ovakav ambijent u znatnoj meri doprinosi, da se naši korisnici osećaju prijatno dok borave u domu.

Objekat ima 40 soba različitih struktura za smeštaj korisnika, šest prostorija za dnevni boravak, moderno opremljenu kuhinju, koja funkcioniše po HACCAP standardu, vešernicu, garderobu za zaposlene, ambulantu, prostoriju za socijalnog radnika, salu za radnu i fizikalnu terapiju, frizerski salon, ugrađena dva bešumna lifta. Sav prostor unutar objekata je bez pragova. Uvedeno je podno i zidno grejanje i rashlađivanje, preko sistema toplotnih pumpi. Sve prostorije su veoma komforne, luksuzno opremljene i prijatne za boravak.

Naš standard jeste pružanje visokoprofesionalnih usluga korisnicima, iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite. Profesionalnom brigom naše osoblje pruža osećaj sigurnosti i dostojanstvenog življenja, kao u vlastitom domu. Dom za stare i negu bolesnih MeliorVita pruža svojim korisnicima zaokružen sistem usluga:

• Usluge stručnog socijalnog rada
• Medicinska i intenzivna nega
• Fizikalna rehabilitacija
• Radno okupacione aktivnosti
• Kulturno zabavne aktivnosti
• Lična higijena i nega
• Ishrana u domu

Usluge stručnog socijalnog rada:
Nosilac stručnog socijalnog rada u Domu je socijalni radnik, koji u ostvarivanju usluga predstavlja sponu u međusobnim kontaktima sa zaposlenima u ostalim radnim jedinicama. Usluge socijalnog rada se pružaju u cilju što uspešnije pomoći korisnicima u prevladavanju kriznih situacija u starosti, posebno što uspešnije adaptacije na život u domu.

Posebna pažnja se posvećuje: pripremi za dolazak korisnika u dom; razvijanje realnog odnosa prema starosti, a kod zaposlenih korektnog odnosa prema korisnicima; podsticanje optimističkog raspoloženja, nasuprot depresivnosti; izrada prijemne procene i individualnog plana usluga za svakog korisnika; uspostavljanje konstruktivne komunikacije sa srodnicima, radi socijalne sigurnosti i psihičke stabilnosti korisnika; uključivanje korisnika u aspekte života u Domu u kojima mogu da participiraju.

Medicinska i intenzivna nega:
Stručno medicinsko osoblje Doma, prati zdravstveno stanje korisnika, i preduzima mere lečenja, medicinske nege i podrške. Medicinska nega i lečenje dostupni su svim našim korisnicima 24 sata dnevno.

Medicinski tim čine: lekar, glavna medicinska sestra, više i srednje medicinske sestre, fizioterapeuti i negovateljice.

Korisnicima se pružaju usluge iz domena primarne zdravstvene zaštite, kao i pojedini vidovi specijalističke zdravstvene zaštite, kroz konsultativne preglede. Sprovodi se opšta i specijalizovana medicinska nega, u zavisnosti od procenjenog stepena podrške, za svakog korisnika u Domu.

Za korisnike doma “MeliorVita” Zemun, kojima je potrebna intenzivnija medicnska nega i lečenje obezbeđen je smeštaj u stacionaru, koji se nalazi na posebnom spratu, i opremljen je u skladu sa namenom.

U stacionar Doma smeštaju se korisnici, koji nisu sposobni da se samostalno brinu o sebi, zbog čega im je potrebno fizičko prisustvo i kontinuirana pomoć od strane medicinskog i negovateljskog osoblja svih 24 sata. U stacionaru se sprovodi medicinska nega i lečenje, podela propisane terapije, sprovode se mere za sprečavanje komplikacija od dugotrajnog ležanja, česte promena položaja tela korisnika, kontrola vitalnih funkcija (pritisak, puls, temperatura), obrada rane, stome, plasiranje i ispiranje katetera, i druge intervencije.

Korisnici koji su smešteni u stacionaru imaju neophodan mir, i kompletnu brigu oko održavanja lične higijene, poseta frizera, pedikira i korišćenje drugih usluga.

Fizikalna rehabilitacija:
Fizikalna rehabilitacija se sprovodi svakodnevno, a u skladu sa medicinskim indikacijama, i u tome imamo značajne rezultate. Ovaj vid rehabilitacije se sprovodi posle različitih vrsta preloma i povreda, za vreme oporavka posle moždanog udara, kod nepokretnih i ostalih korisnika, radi održavanja kondicije. Naši fizioterapeuti koriste aparate novije generacije, i primenjuju:
• elektroterapiju,
• magnetoterapiju,
• ultrazvučnu terapiju,
• kineziterapiju

Radno okupacione aktivnosti:
Radno-okupacionim aktivnostima nastojiimo da našim korisnicima sačuvamo i podstičemo preostale psihofizičke sposobnosti. Cilj je, da u što većoj meri ostanu aktivni i očuvaju samopoštovanje. Radno-okupacione aktivnosti svojim ambijentom podsećaju na dom i kućnu atmosferu. Korisnici se međusobno druže u skladu sa individualnim potrebama. Nastavljaju svoje aktivnosti i hobije koje su razvijali pre dolaska u Dom, ili se zainteresuju za nove aktivnosti. Uglavnom su to kulturne aktivnosti, navike čitanja, razgovora, gledanje TV, slušanje muzike. Organizujemo:
• literarno-dramske aktivnosti – čitanje, recitovanje, pisanje pesama
• društvene igre (karte, šah, domine, slagalice, čoveče ne ljuti se...)
• kreativne i likovne radionice (crtanje, bojenje, izrada čestitki i cveća od papira)
• vežbe pamćenja (rešavanje ukrštenih reči, pantomime, mozgalice, kviz znanja…)
• učestvovanje i pripremama za obeležavanje verskih i državnih praznika
• dnevne aktivnosti: zajednička druženja, pijenje kafe, gledanje TV-a, čitanje novina, knjiga, šetnje na nivou sprata, dvorišta ili do obližnjeg parka.

Kulturno zabavne aktivnost:
Kulturno-zabavne aktivnosti u Ustanovi podstiču izgradnju i održavanje pozitivnih odnosa među korisnicima. Program obuhvata: sviranje muzičkih instrumenata, pevanje narodnih i zabavnih pesama, ples, igranje kola, slušanje muzike. Svrha ovakvih aktivnosti jeste, podizanje pozitivne atmosfere u grupi korisnika. Korisnici međusobno komuniciraju, čitaju poeziju, rešavaju zagonetke. Organizuju se posete učenika i nastavnika osnovnih škola, sa kreativnim programom. Priređuju se i susreti sa umetnicima, ličnostima iz javnog i kulturnog života. U Domu “MeliorVita” u Zemunu organizuje se proslava rođendana za svakog korisnika, proslava Nove Godine, verskih praznika: Božić, Uskrs i krsna Slava za korisnike koji to žele. Obeležavaju se i značajni istorijski datumi. Za korisnike se redovno organizuju izleti, obilasci spomenika kulture, grupni izlasci u prirodu, obilazak i boravak u poznatim beogradskim izletištima. Organizuju se i odlasci u pozorište, na koncerte u operu.

Lična higijena i nega:
Osoblje Doma “MeliorVita” značajnu pažnju posvećuje ovom segmentu, a odnosi se kako na brigu o ličnoj higijeni svakog našeg korisnika, tako i na brigu o higijeni prostorija u kojima oni borave (u sobama, zajedničkim prostorijama), održavanje nameštaja, opreme i ostalih predmeta. Svakodnevno se sprovodi jutarnja i večernja toaleta zavisne i poluzavisne kategorije korisnika. Ostale usluge su: kupanje korisnika, sređivanje noktiju, šišanje, friziranje, brijanje, usluge pedikira, pranje i održavanje ličnog rublja, posteljine i garderobe korisnika u domskoj vešernici. Čišćenje podova u sobama i zajedničkim prostorijama je svakodnevno.

Ishrana u domu:
Ishrana korisnika u Domu “MeliorVita Zemun” je raznovrsna, i obezbeđuje se u skladu sa utvrđenim nutricionističkim standardima, starosnoj dobi i zdravstvenom stanju korisnika. Korisnicima se obezbeđuju tri glavna obroka, i dve užine, a u zavisnosti od korisničke grupe ili uputstva lekara uvodi se i više obroka. Poseban režim ishrane imaju korisnici oboleli od dijabetesa i ulkusne bolesti. Miksirani obroci se pripremaju za korisnike koji imaju problem sa žvakanjem i gutanjem hrane. Ishrana se obezbeđuje prema nedeljnom jelovniku. Obroci se serviraju u trpezarijama i sobama korisnika, u zavisnosti od želja i mogućnosti korisnika.