Dom za stara lica ALTINA smešten je u mirnom delu istoimenog naselja i raspolaže sa 60 mesta u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, sve sobe su opremljene sa kupatilom, tv. Dom se prostire na više od 1500m2 i opremljen je sa vrhunskom kuhinjom, trpezarijom, dnevnim boravkom, dvorištem i ostalim prostorijama potrebnim za ugodan boravak.Nudimo vrhunsku negu, ishranu, 24h. medicinsku uslugu, radnu terapiju i bogat zajednički društveni život. O našim korisnicima brine stručno osoblje koje ima za cilj da omogući što ugodniji boravak.

Ishrana:
Hrana se priprema u moderno opremljenoj kuhinji, po HACCP standardima. Hrana je raznovrsna, zastupljene su sve vrste namirnica, i prilagođena je različitim zdravstvenim i drugim potrebama korisnika, a služi se u trpezarijama ili sobama. Osim standardnih, pripremaju se i dijetalni obroci, hrana za dijabetičare, miksirana hrana, za osobe koje imaju problem sa žvakanjem i gutanjem. Jelovnik se pravi u dogovoru sa nutricionistom i to na mesečnom nivou. Dnevno obezbeđujemo tri glavna obroka, i dve užine.

Nega i lična higijena:
U domu Altina, naročita pažnja posvećuje se ovom segmentu. Svakodnevno se sprovodi jutarnja i večernja toaleta za nepokretne korisnike, a kupanje je jedanput nedeljno a po potrebi i češće, šišanje, friziranje i usluge pedikira planiraju se u dogovoru sa korisnikom. Za osobe muškog pola redovno brijanje, pranje i održavanje ličnog rublja, garderobe, posteljnog rublja i peškira obavlja se u domskoj vešernici a čišćenje podova u sobama je svakodnevno.

Usluge fizikalne terapije:
Fizikalna rehabilitacija se sprovodi svakodnevno, a u skladu sa medicinskim indikacijama, i u tome imamo značajne rezultate. Ovaj vid rehabilitacije se sprovodi posle različitih vrsta preloma i povreda, za vreme oporavka posle moždanog udara, kod nepokretnih i ostalih korisnika, radi održavanja kondicije. Naši fizioterapeuti koriste aparate novije generacije, i primenjuju:
• elektroterapiju
• magnetoterapiju
• ultrazvučnu terapiju
• kineziterapiju

Zdravstvena zaštita:
Medicinsko osoblje brine o našim korisnicima 24h. Lekarske vizite su svakodnevne, a medicinske sestre sprovode propisanu terapiju (intra muskularnu, intra vensku, infuzionu terapiju), redovno kontrolišu vitalne funkcije (temperatura, pritisak, puls), previjanje, plasiranje katetera i druge intervencije. Položaj tela nepokretnih korisnika, menja se na 2 sata, svih 24h. U situacijama kada se naglo pogorša zdravstveno stanje korisnika, pozivamo ekipe hitne medicinske pomoći.

Kulturno zabavne aktivnosti:
Dva puta nedeljno, program vodi edukovani terapeut. Tada naši korisnici, u opuštenoj i vedroj, grupnoj atmosferi, vežbaju, čitaju zanimljive tekstove, aforizme, recituju, pevaju, rešavaju zagonetke itd. Proslavljamo: Novu Godinu, crkvene praznike, krsne slave i rođendan svakog korisnika, a Dan doma Altina, pripremamo i proslavljamo zajedno sa našim korisnicima, njihovim porodicama i prijateljima.

Radno-okupaciona terapija:
Usluge radne terapije usmerene su na razvijanje, obnavljanje i održavanje motornih i kognitivno perceptivnih veština, a uključuje radnoterapijsku procenu, analizu i intervenciju. U tu svrhu organizuju se razne zabavne i društvene igre (karte, šah, domine, pikado), kreativne radionice, likovne i čitalačke i izrada ručnih radova. Sprovode se vežbe pamćenja, kroz rešavanje ukršenih reči, zagonetki, kao i šetnje i vežbe uz fizioterapeuta. Planiramo izlete, boravke u prirodi, a redovno pratimo i kulturna dešavanja u gradu. Koristimo prednosti koje pruža naša lokacija sa brojnim izletištima, pogodna su za zajednička druženja, šetnje, obilaske znamenitosti. Svakodnevno, naši korisnici provode vreme u prostranoj, uređenoj i namenski opremljenoj bašti, sa puno cveća i zelenila, šetaju, sede, druže se, čitaju knjige, novine a oni sa boljom kondicijom odšetaju i do obližnjeg manastira Fenek. Trudimo se, da se naši korisnici osećaju dobro, i žive kvalitetno, da imaju privatnost kada im je potrebna a društvo kada oni žele. Naša misija jeste, zadovoljan korisnik.

Stručno socijalni rad:
Prijem korisnika i pravljenje individualnog plana adaptacije (upoznavanje sa njihovim navikama, željama, potrebama i mogućnostima) na uslove života u domu, kroz individualni i grupni socioterapijski rad. Podsticanje optimalnih životnih potencijala i rad na prevazilaženju životnih teškoća, poštovanje individualnih razlika, rad na održavanju veza između korisnika i porodice, pomoć u ostvarivanju prava iz oblasti socijalne zaštite, kao i saradnja sa institucijama sistema.

Osoblje:
Stručni tim doma za stare Altina čine: socijalni radnici, lekari, glavna medicinska sestra, medicinske sestre, fizioterapeuti, negovateljice i ostalo osoblje.

Društveni život:
Posebno nam je važan društveni život članova naše porodice. Socijalni radnik i radni terapeut brinu o njihovom korisno utrošenom vremenu: obeležavaju se rođendani u saradnji sa porodicom, obeležavaju se krsne slave. Za stare osobe organizuju se kreativne radionice i grupe ( likovne, čitalačke, domaće radionice ….) izleti, posete pozorištima i dr. U domu proslavaljamo rođendane naših čalnova,u saradnji sa porodicom, obeležavamo krsne slave, i sada slobodno možemo da kažemo, tradicionalno organizujemo proslavu rođendana Doma kada sa našim prijateljima uživamo u predstavama, muzici, igri …. Trudimo se da našim članovima stvorimo prijatno okruženje, kako bi im u njihovom najzrelijem dobu omogućili kvalitetan život. Pri tome se trudimo da svako ima privatnost kada mu je potrebna, a društvo kada ga želi.

Smeštajni kapaciteti:
Dom Altina, čine sa dva namenski građena objekta, koja su na prvom spratu povezana prostranom zimskom baštom. Prostor je višenamenski, uredan, sa mnogo cveća, zelenila, opreme za sedenje i to je prijatno mesto za druženje i odmor. Svaki objekat ima ugrađen bešumni lift. U prizemlju A krila, nalazi se veliki dnevni boravak sa trpezarijom, prostor je funkionalno opremljen i uredan, a kroz ogromne prozore vidi se dvorište, sa fontanom i mnogo cveća, a na obližnjim zidovima, nalaze se naslikani murali, koji ostavljaju prijatan utisak. Želimo da naši korisnici imaju prijatan doživljaj u svakom trenutuku, da je sve oko njih veselo, životno i živopisno. Oni su zahvalni zbog toga, i s ponosom pokazuju svojoj porodici i prijateljima ambijent u kome provode vreme. U prizemlju je bar, gde se nude sokovi, voda, čaj i kafa a u blizini je i biblioteka. Ovaj prostor je zgodno mesto za međusobno druženje i susrete sa porodicama. Korisnici B krila imaju na raspolaganju dve trpezarije, koje su veoma lepo opremljene, uredne i prijatne za boravak i druženje. Objekat je opremljen protivpožarnom opremom, u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast, a posedujemo i agregat, u slučaju nestanka električne energije.

Nudimo smeštaj u: apartmanima, garsonjerama, jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim sobama i stacionaru. Sve prostorije su prostrane, imaju dosta dnevne svetlosti,veoma su komforne, uredne, okrečene u prijatne pastelne boje. Sobe imaju: predsoblje, garderobni ormar, sopstveno kupatilo sa tuš kabinom, udoban ležaj, sto sa stolicama, natkasnu, televizor i telefon. Postoji mogućnost da korisnici donesu i deo svog nameštaja ako to žele. Stacionar doma, nalazi se na posebnom spratu, i namenjen je za bolesne i nepokretne korisnike. U njemu se sprovodi, intenzivnija medicinska nega i lečenje, i u potpunosti je prilagođen potrebama bolesnih. Opremljen je neophodnim nameštajem, aparatima, pomagalima, medicinskim krevetima sa antidekubitnim dušecima. Na istom spratu, nalazi se i ambulanta za medicinsko osoblje, apoteka sa lekovima. Prostor je povezan zvučnom signalizacijom sa osobljem, i pokriven video nadzorom.