Dom za stare Mitrović je osnovan sa idejom i ciljem pružanja visoko kvalitetnih usluga i olakšavanja života starim, bolesnim i nemoćnim osobama i njihovim porodicama.

Dom za stare Mitrović nalazi se u Borči (Beograd) i predstavlja ustanovu koja je namenjena pomaganju starijim i bolesnim osobama, kao i licima o kojima nema ko da se brine. Dom za stare Mitrović nudi usluge pružanja pomoći starim osobama radi lakšeg i kvalitetnijeg života. Život u domu za stara lica Mitrović je veoma prijatan, a o svim korisnicima doma staraju se lekari i negovateljice koje su im na raspolaganju 24 sata. Svi stanari doma su zbrinuti i pored hrane i smeštaja, na raspolaganju im je i medicinska nega.

Naše stručno osoblje odgovorno i profesionalno pruža celodnevnu negu i brine o potrebama starih i bolesnih lica. U Domu Mitrović Vama na usluzi o svakodnevnim potrebama brinu socijalni radnik, doktor opšte prakse, fizioterapeut, medicinske sestre i negovateljice.

Socijalni radnik u domu se brine o svim socijalnim potrebama i pitanjima korisnika (pomoć rodbini korisnika u postupku predavanje tuđe nege i pomoć u postupku određivanja staratelja). Takođe vrši resocijalizaciju usamljenih i demnetnih korisnika kako bi učestvovali u svakodnevnim aktivnostima i normalno funkcionisali u kolektivu.

Doktor opšte prakse u domu brine o zdravlju korisnika i prati tok postojećih bolesti. Postoji mogućnost organizovanja pregleda doktora drugih specijalnosti u domu.

Dom za stare Mitrović sa stručnim osobljem – medicinske sestre i negovateljice u domu vrše 24h negu i nadzor korisnika. Visoki strukovni fizioterapeut u domu održava poktretljivost slabo pokretnik korisnika redovnom kinezi terapijom. Posebno smo ponosni na rad sa dementnim i nepokretnim osobama, veoma spešno sprečavamo pojavu dekubitalni rana i vrlo dobro lečimo već postojeće dekubituse. Sve to zahvaljujući dobro ubučenom, iskusnom i ljubaznom osoblju i namenskim inventarom.

U sklopu doma je i dvorište sa cvetnim vrtom nekoliko kutaka gde koisnici mogu da uživaju u hladu, da provode slobodno vreme na svežem vazduhu u toku sunčanih sparnih dana. Praksa nam je da svaki korisnik koji je u mogućnosti provede određeni period dana u dvorištu ili na terasi kada vremenski uslovi to dozvoljavaju. Trudimo se da korisnici provode veći deo vremena u dnevnom boravku kako bi se družili sa sebi sličnima , jer jedni druge najbolje razumeju. Sobe su organizovane kao dvokrevetne i trokrevetne gde spajamo osobe sličnih karaktera i i nteresa kako bi sprečili da u sobama bude gužve a i kako se niko ne bi osetio usamljenim.

Dom za stare Mitrović ima kapacitet za 16 korisnika, što dokazuje da imamo vremena, ljubavi i pažnje da se posvetimo baš Vama ili Vašim najmilijim.

U našem Domu se obeležavaju svi važni datumi, proslavlja se Božić i Nova godina, Uskrs, dan žena. Zajedno proslavljamo rođendane i razne druge proslave koje su važne našim članovima. Sve ove aktivnostima čine da se naši korisnici osećaju kao kod svoje kuće u toplini pravog doma.

Namenski inventar koji je korisnicima na raspolaganju:
• bolnički kreveti, kreveti sa električnim pogonom, standardni kreveti
• nepromočivi dušeci, antidekubit dušeci
• bolnički stolovi za ručavanje u krevetu
• kolica za osobe za invaliditetom, invalidska kolica na elektronski pogon, kolica za vršenje nužde
• guske, lopate, štapovi, štake, hodalice sa i bez točkova
• aparat sa kiseonikom, aparat za inhalaciju, aparat za merenje šećera, pritiska, temperature

Usluge koje nudimo korisnicima:
• redovan pregled doktora opšte prakse
• 3 glavna obroka i 2 užine definisano prema savetima nutricioniste
• 2 puta dnevno merenje pritiska
• merenje šećera
• plasiranje katetera
• davanje infuzija i ostale intravenske i intramuskularne terapije
• fizikalna, kinezi terapija
• 1 nedeljno menjanje posteljine a po potrebi češće (više o higijeni
• pranje i peglanje veša korisnika
• higijena korisnika (kupanje, manikir, brijanje, pedikir)
• previjanje i obrada svih vrsta rana
• presvlačenje pelena
• laboratorijska dijagnostika

Nega: starački domovi ne podrazumevaju samo smeštaj, hranu i spavanje već i negu starih lica. Bitno je da korisnici doma za stara lica imaju udoban smeštaj i zdravu ishranu, ali nega i higijena su veoma važan deo jednog savremenog doma za stare. Upravo se mi u dom Mitrović trudimo da zadovljimo sve aspekte brige, boravka i nege naših stanara. Pored medicinskih usluga, osoblje doma za stara lica Mitrović vodi računa i o davanju lekova, injekcija, merenju krvnog pritiska, temperature i šećera odnosno sve što je potrebno kako bi korisnici doma bili zbinuti na odgovarajući način. Lična higijena je veoma bitna. Nega u dom Mitrović odnosi na kupanje starih osoba, sređivanje noktiju, šišanje, brijanje odnosno hranjenje i presvlačenje nepokretni lica. To podrazumeva i menjanje pelena kod osoba koje nemaju kontrolu nad fiziološkim potrebama. Zaposleni u domu za stare Mitrović svakodnevno pomažu korisnicima doma, u obavljanju jutarnje i večernje higijene. Sve osobe u domu u dogovoru sa porodicom, redovno dobijaju čist donji veš, pidžame, spavaćice i garderobu. Pranje veša, posteljine i peškira, obavlja se u domskoj perionici i vešernici. Ne smemo zapostaviti ni higijenu prostora u kojima borave stanari doma, zato redovno brišemo podove i prašinu, redovno menjamo posteljinu i peškire, redovno čistimo kupatila i sobe.

Ishrana: prava ishrana je preduslov za zdrav i dug život stoga mi u Domu za stare Mitrović posebnu pažnju posvećujemo zdravoj ishrani naših stanara. Kompletan jelovnik je definisan prema savetima nutricioniste. Svi korisnici doma Mitrović imaju tri glavna obroka (doručak, ručak, večeru) i dve užine. Hrana u domu Mitrović se služi u trpezariji ili u sobi u zavisnosti od želja i potreba stanara. Namirnice se redovno kontrolišu kako bi hrana bila kvalitetna. Glavna jela se spremaju u specijalizovanoj kuhinji koja isporučuje hranu. Hrana se servira stanarima na način da ispoštuje sve standarde koji se odnose na čuvanje i posluživanje hrane. Naš jelovnik čine najbitnije namirnice poput voća, povrća, mesa i poslastica. Svim korisnicima doma Mitrović se servira ista hrana osim stanarima čije zdravstvno stanje zahteva drugačiju ishranu i režim iste. Dom Mitrović u potpunosti poštuje propisani režim ishrane za stanare koji imaju preporučenu ishranu od strane lekara.